1 Mart 2017 Çarşamba

Toulouse ve Albi (Fransa) - Nasıl Gidilir? Ne Yapılır? - Özet Bilgiler

Blogumuza bundan sonra her seyahatimiz için, ilk kez gidecek olanlara, hatta yabancı dil bilgisi çok az olan seyahat severlere yardımcı olabilecek özet bilgiler de ekliyor olacağım. İlk olarak, çok yakın tarihli gerçekleştirdiğimiz seyahat sonrasında, ilk kez gidecek olanlara yardımcı olabileceğini düşündüğümüz özet bilgileri belleğimizde henüz seyahatimize dair hiç bir detay kaybolmadan aktaralım...

Toulouse - Fransa


Nasıl Gidilir? 
Türk Hava Yolları'nın İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan direkt uçuşu ile 3,15 saatlik bir uçuş sonrasında ulaşmış oluyorsunuz.
Fransa için tahmin edeceğiniz üzere, Shengen vizeniz olması gerekmektedir.

Bizce En Önemli Bilgi: İlk kez gittiğiniz bir şehire ulaştığında, havalimanında/tren istasyonunda otelinize/şehir merkezine nasıl ulaşacağınıza ilişkin bilgi edinmeye çalıştığınız ilk dakikalar, bilgi edindikten sonra örneğin metroya/tramwaya/otobüse binecekseniz bilet almaya çalıştığınız ilk anlar en kaotik, en zor, en belirsiz durumlar oluyor. Bu süreci bir kez atlattıktan ve bilet alıp sizi şehir merkezine/otelinize götürecek ulaşım aracına bindikten sonra, otelinize ulaştıktan sonra artık şehrin ulaşım yöntemi, otelinizin yeri konusunda fikir sahibi olmuş, bir kez tecrübe etmiş olduğunuz için sonrasında bu boyutta bir karmaşa/bilinmezlik ile karşılaşmıyorsunuz.

Bu sebeple bizce en önemli bilgi, tüm seyahatlerinizde havalimanına/tren istasyonuna vardığınızda, mümkünse "Information Office"lerden bir şehir haritası almayı ve otelinize ulaşım için nasıl bir yöntem izleyeceğinizi, otelinizin adını, adresini veya konumunu gösteren harita üzerindeki yerini paylaşarak "Information Office"deki çalışana sormayı unutmayın. Paylaştığı şehir haritası üzerinde mümkünse otelinizi işaretlemesi çok iyi olacaktır. Ulaşım için yapacağı yönlendirmeyi ise mümkünse bir kağıda not alarak, hat numarasını vs. paylaşsın. Çünkü o anda anladığınızı düşündüğünüz ulaşım detayı, örneğin otobüsü mü tramwayı mı kullanacağınız detayı, kapıdan çıktığınızda yine ilk kez göreceğiniz bir şehir manzarası ile karşılaşacağınız için karışabiliyor. (by bus/by tram/by metro, line number/hat numarası, which stop/ineceğiniz durak, how to take ticket/nasıl bilet alabileceğiniz) mutlaka küçük bir not ile paylaşacağı bilgiler olursa oldukça kolaylık olacaktır.

Toulouse için de aynı şekilde, hemen havalimanında ulaşabileceğiniz "Information Office"deki görevliye harita üzerinde otelinizi işaretletin. Sarı ile renklendirilmiş "Eski Şehir" bölgesinde ise oteliniz, havalimanından çıkışta karşınızda göreceğiniz tramway hattı (T2 Hattı) şehir merkezine kadar, "Palais de Justice" durağına kadar ulaştırıyor. "Palais de Justice" son durağında indiğinizde, eski şehrin hemen girişinde oluyorsunuz. Devamı artık "Capitole de Toulouse", "La Fayette", "Marche de Victor Hugo"...

Toulouse'un eski şehir merkezi yürüyerek bir uçtan diğer uca, yarım saat yürüyüş mesafesinde. Biz Ibis Budget Hotel'de (şehrin tren istasyonuna ve otobüs terminaline yakın bir bölgesinde) kalmıştık. Havalimanı'ndan T2 tramway hattı ile "Palais de Justice" durağına kadar gelmiş, buradan otelimize kadar, eski şehrin içinden yürümüştük. Akşam saatinde şehre varmış olduğumuz için, doğrudan otele ulaşmadan önce, eski şehirde "L'entrecote"da da akşam yemeği yemiştik. Hem saat itibariyle, otele varıp geri çıkmamızın yaratacağı gecikmenin önüne geçmiş hem de eski şehir merkezinde ilk keşiflerimizi yaparak şehre vardığımız ilk günü kısmen şehri tanımış olarak tamamlama imkanı bulmuştuk.

Albi:

Toulouse Tren istasyonundan, yaklaşık 45 dakikada bir kalkan trenlerle dünya kültür mirası listesinde yer alan bu şehre ulaşma ve bu bölgeye gelmişken gezme fırsatınız bulunuyor. 1 saatlik bir tren yolculuğu sonrasında Albi Ville'ye varmış oluyorsunuz. "Rodez" hattı "Albi Ville" üzerinden geçiyor.

Bilet almak için öncelikle sıra numarası alırken "Today / The Other Day" şeklinde bir ayırım ile sıra numarası alıyorsunuz. Aynı gün kalkış istediğiniz takdirde "Today"/"Aynı Gün Kalkış" seçeneği ile aldığınız sıra numarası sonrasında, sıra size geldiğinde, "Today Departure - The nearest train to Albi" dediğinizde görevli yönlendirecektir.

Albi'de çok büyük bir katedral bulunuyor. Katedral önemli bir yapı şehir için. Ayrıca "Henri de Toulouse-Lautrec Müzesi" önemli bir mekan. Henri de Toulouse Lautrec, Paris-Moulen Rouge afişlerinin tasarımcısı. Müzenin koleksiyonu oldukça zengin. Tarz olarak da "Lautrec"in tarzı kendine özgü, oldukça farklı. Müzede tek sorun hiçbir surette fotoğraf çekilemiyor olması. Flaşlı/flaşsız kesinlikle fotoğraf çekemiyorsunuz. Aklınızda bulunsun.

Ayrıca müze sabahtan belirli saatlerde açık olduktan sonra öğlen arasında (12:00-14:00 arasında) kapalı ve öğleden sonra yeniden saat 14:00'de açılıyor. Bu da aklınızda bulunsun.

Şehirde katedral ile müze yanyana. Katedrali bulduğunuzda müzenin girişi hemen katedralin arka tarafında yer alıyor. Müzenin hemen arka tarafında "Jardins du Palais de la Berbie" ise büyüleyici Albi manzarası sunan terasları ile kesinlikle görülmeli.

Toulouse-Albi seyahatimize ilişkin özet bilgiler şimdilik bu kadar oldu. Anne, Baba ve Deniz'în tüm seyahat detaylarını ise ayrıca yazıyor olacağız.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder