Fugu-Balon Balığı…
Japon Denizi’nden çıkartılan; ciğerlerinde, gözlerinde,
derisinde panzehiri bulunmayan, siyanürden kaç kat daha kuvvetli tetrodotoxin
zehiri taşıyan bir balık…
Bu zehirli japon balığı “lisanslı” şeflerce ayıklanıyor ve
farklı şekillerde pişiriliyor.
Japonya’da “lisanslı” fugu restoranları bulunuyor.
“Lisanslı” fugu restoranları Japonya dışında Amerika’da da
bulunuyor ancak Avrupa Birliği ülkelerinde izin verilmiyor.
“Lisanslı” fugu şefi olmak hiç kolay bir şey değil.
Hem yazılı, hem de uygulamalı çalışmaları içeren bir eğitim
sürecinden geçiyor fugu şefleri ve eğitimlerinin “en son” aşamasında da kendi
pişirdikleri fugu balığını yiyorlar.
İlginç olan şu ki…
Deniz’in sınırlı sayıda kelimeyi renkli resimlerle ve kısa
açıklamalarla içeren bir sözlüğü var.
Deniz’in sözlüğünde de yer alıyor “balon balığı”, “fugu”.
Sapsarı, balon gibi şişmiş bir balık...
Deniz de biliyor fugu’yu, balon balığı’nı...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder