3 Kasım 2014 Pazartesi

Malay ve Peranakan Mutfağı...


Malezya'da malay ve peranakan mutfağı maceralarımız....

-Aşağıdaki fotoğraflarda, Kuala Lumpur'da KLCC Suria Alışveriş Merkezi'ndeki "Little Penang Cafe"de, "Nasi Lemak Penang (Chicken) ve "Penang Curry Mee". "Nasi Lemak" malay mutfağının en bilinen yemeklerinden birisi, Malezya için adeta bir ulusal miras olarak kabul edilen bir yemek. Pandan aroması ve Hindistan cevizi sütüyle buharda pişirilen pirinç, yanında tavuk/balık, kızarmış yer fıstığı ve tuzda kurutulmuş ançuez, salatalık, katı yumurta ve sambal belacan (acı biber ezmesi benzeri baharatlı bir sos) ile servis ediliyor. Yemek muz yapraklarının üzerinde servis ediliyor. "Curry Mee" ise yine malay mutfağının bir diğer popüler yemeklerinden. Hindistan cevizi sütü katılarak yapılan, içinde yumurtalı noddlelar (yellow egg noddles) and ince pirinç noddleları (rice vermicelli) bulunan sulu bir yemek.


Arka tarafta "Nasi Lemak Penang (Chicken)
Önde "Penang Curry Mee"
"Little Penang Cafe" malay mutfağı ile tanışmamız açısından, oldukça doğru bir başlangıç noktası oldu. Alışveriş merkezinin içinde, yerel yemekler yapan bu mütevazi cafe, bize farklı tatları deneme cesareti verdi.







Yine "Little Penang Cafe"de malay mutfağının en popüler yemeklerinden, bir tür baharatlı noddle yemeği olan "Char Kway Teow" ve tatlı olarak tropik meyvelerin üzerine konulmuş çikolata sosu benzeri ama daha tatlı bir sos ile servis yapılan "Rojak". "Char" tavada kızartılmış, "Kway Teow" ise yassı pirinç noddleları anlamına gelmekteymiş. "Char Kway Teow" pirinç noddlelarının soya sosu ve kırmızı biber ile tavada kızartılması ve içine karides, midye, soya filizi, çin soğanı ve yumurta eklenmesi ile yapılan bir yemek.


"Char Kuey Teow"

"Rojak"

- Penang'da CF Food Court'ta Kedah Mutfağı'ndan "Squid" ve "Grilled Fish". Malay mutfağının içinde Kedah mutfağı baharat ticareti döneminde bu bölgeye yerleşen hintlilerin etkisi ile biraz daha baharatlı oluyormuş. Bu yüzdenmiş demek ki, hem kalamar yemeği, hem ızgara balık oldukça lezzetliydi ama mutfağının genel özelliği itibariyle bekleneceği gibi belirgin baharatlıydı. Kalamar yemeğinin içinde acı tadı veren biberler de olduğunu tahmin ediyoruz. Balık ise, derisinin üzeri aynı şekilde acılı bir sos sürülerek ızgarada pişirilmişti.

Sol tarafta "Squid"
Sağ tarafta"Grilled Fish"


Yine CF Food Court'ta Penang'ın ünlü "Fried Oyster" yemeği. Maydanozlu ve yumurtalı şekilde pişirilen midye ve yengeç parçaları omlet benzeri bir yemek haline geliyor. Bu yüzdendir ki adı "Fried Oyster Omelette" olarak da geçiyor.

"Fried Oyster" 
- Penang'da Red Garden Food Court'ta Penang'ın ünlü "Assam Laksa" yemeği. Laksa aslında peranakan mutfağına ait tofu, balık dilimleri, karides, midye ve benzeri diğer deniz ürünleri ile hazırlanan körili bir noddle çorbası imiş,  Malezya'da farklı lezzetlerde çok sayıda Laksa türü mevcut olup, Penang Laksa bunlar arasında en beğenilenlerinden. Geleneksel olarak laksa yaprağı veya vietnam kişnişi ile süslenerek servis yapılıyormuş.

"Assam Laksa"



- Aşağıda ise Penang'da konakladığımız Muntri Mews Hotel'in kafesinden iki tatlı. İlki "Pengat Pisang" ve İkincisi "Sago & Gula Melaka". Her ikisi de çok hafif tatlılar. "Pengat Pisang" kaynatılmış hindistan cevizi sütünün içine muz dilimlerinin konulması ile hazırlanmış çok hafif bir tatlı. "Sago & Gula Melaka" ise tabakta ayrı ayrı bulunan pilav şekli verilmiş hint irmiğinden (şişmiş jölemsi tatlı pirinç taneleri olarak yorumlamıştık tattığımızda ancak bazı hurma ağaçlarının özünden çıkartılan ve pirinç gibi kullanılan nişastalı bir gıda olan hint irmiğiymiş yediğimiz) tahminimizce hindistan cevizi kremasından ve "molasses" adı verilen pekmez benzeri bir tatlı sostan oluşuyor. Kaşığa pilav gibi pişirilmiş hint irmiğinden biraz alıp, önce hindistan cevizi kremasının sonra pekmez benzeri sosun içine batırıp yiyorsunuz. Hayatımızda yediğimiz en farklı, en hafif, en lezzetli tatlılardan birisi olduğunu düşünüyoruz. "Pengat" ise tropik meyvelerin palm sugar ile tatlandırılmış hindistan cevizi sütünde pişirilmesi ile hazırlanan bir yöresel malezya tatlısı oluyor. Bu tatlı durian vb. farklı meyvelerle de yapılabilmekte olup "Pengat Pisang" muz ile yapılanı oluyor.

"Pengat Pisang"

"Sago & Gula Melaka".

  
- Singapur'da Raffles Shopping Center'ın Food Court'unda malay mutfağının en popüler tatlılarından minik minik buz toplarından oluşan "İce Kacang" tatlısı ve "Fried Hokkien Mee" yemeği. "Hokkien Mee" aslında "Assam Laksa" gibi noddlelı çorba benzeri bir yemek oluyor ancak "Fried Hokkien Mee" bu yemeğin kuru versiyonuymuş. Kuru versiyonu "Char Kway Teow"a benziyordu ancak çooook çoooook daha az baharatlıydı. Sambal belacan (acı biber ezmesi benzeri baharatlı bir sos) ile birlikte ve jalapeano birberleri ile birlikte servis edilmişti.



"Fried Honkien Mee"





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder