25 Temmuz 2014 Cuma

İspanya VII (Bilbao - Guggenheim Müzesi)

Deniz ile birlikte seyahat ettiğimiz Bilbao, İspanya'nın Bask Bölgesinin nüfusu en fazla olan şehri. Şehir, İspanya'nın en çok sanayileşmiş Bask Bölgesinde bir liman şehri.

Bilbao'da görülecek belli başlı yerler:
  1. Plaza Moyua: Havalimanından şehir merkezine götüren otobüslere bindiğinizde, şehir merkezine ulaşmak için inilen "Don Diego Lopez De Haro" caddesi üzerindeki "Plaza Moyua"yı şehrin en merkezi noktası kabul edebiliriz. Burası hem bir kavşak, hem de bir şehir meydanı olarak kabul edilebilir. Yeşil alanlı, oturulabilecek bankların bulunduğu bir serbest zaman geçirme mekanı. Buradan nehir istikametinde ilerleyip "Don Diego Lopez De Haro" caddesini ve devamında "Navarra" caddesini takip ederek nehri geçip eski şehre giriş yapılabiliyor. ("Don Diego Lopez De Haro" caddesi, eski şehre doğru değil de tam ters istikamete doğru takip edildiğinde ise Sacred Heart Monument (Sagrado Corazon)'a ulaşılabiliyor. Sagrado Corazon da şehrin bilinen, önemli bir noktası.)
  2. Eski Şehir (Casco Viejo) ve Eski Yedi Cadde (Siete Calles): Eski Şehir'e "Don Diego Lopez De Haro" caddesini takip ederek ve nehri geçerek giriş yaptığınızda öncelikle "Casco Viejo" bölgesini geziyorsunuz. "Siete Calles" ise devamında Santiago Kathedrali'ne ulaştıktan sonra bu kez yine nehrin diğer tarafına doğru devam ederkenki bölge.  "Casco Viejo"da Plaza Nueva çok sayıda Pinchos Barın bulunduğu bir yer. Biz Plaza Nueva'da Victor Montes Restoran'ı ve Zuga'yı tercih etmiştik. Victor Montes Restoran'daki pinchoslar daha klasikti, Zuga'da ise klasik pinchos tarifleri biraz modernize edilmişti. Her ikisini de beğenmiştik.
    Casco Viejo'da
     Calzadas de Mallona
    Casco Viejo

    Ariaga Theatre
  3. Santiago Kathedrali: Şehirdeki en eski Kathedral, 14.-15.yy'da inşa edilmiş. Gothic mimari tarzında.
  4. La Riberra Market: Siete Calles'in nehir tarafında yer alıyor. Avrupa'nın en büyük kapalı yiyecek marketi olduğu belirtiliyor.
  5. San Anton Kilisesi: La Riberra Market'in hemen yanında, yine Gothic mimari tarzında yapılmış bir kilise. Önemi, 15.Haziran.1300 tarihinde, Don Diego Lopez de Haro'nun Bilbao şehrinin kuruluş tüzügünü okuduğu kilise olması.
    San Anton Church

    City View From San Anton Church

  6. Don Diego Lopez de Haro Monument : 1300 yılında Bilbao şehrini kuran Don Diego Lopez de Haro'nun heykeli
  7. Zubizuri Köprüsü (White Bridge): Santiago Calatrava tarafından tasarlanmış, şehrin "Castanos" bölgesi ile "Abando" bölgesini birbirine bağlayan modern tasarımlı bir köprü. Köprünün bir ayağı "Paseo Campo Volantin" caddesi üzerinde, diğer ayağı ise "Paseo Uribitarte" üzerinde yer alıyor. White Bridge (Beyaz Köprü) de deniliyor.
  8. BBVA Head Office: "Don Diego Lopez De Haro" caddesi üzerinde yer alıyor.
  9. Veee tabii ki şehire damgasını vuran Guggenheim Modern Sanat Müzesi: Mimarı Frank Gehry şehir ile öylesine bütünleşen bir tasarım gerçekleştirmiş ki görünce tek kelime ile hayran oluyorsunuz. Müzenin bahçesinde Louise Bourgeois tasarımı "Maman" adı verilmiş dev bir örümcek heykeli ve Jeff Koons tasarımı "Puppy" adı verilmiş çiçeklerden dev bir köpek karşılıyor ziyaretçileri.
    Gugenheim Müzesi

Gugenheim Müzesi

Maman - Louise Bourgeois
Gugenheim Müzesi Önü












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder