3 Temmuz 2014 Perşembe

İspanya IV (Endülüs - Cordoba)

İspanya'nın Endülüs bölgesinde Granada'dan sonra gezilip görülebilecek diğer şehirler de Cordoba ve Sevilla. Her ikisi de Granada'dan karayolu ile ulaşılabilecek uzaklıktalar.

Cordoba'daki Kurtuba Camisi (736) Endülüs Emevileri Döneminde yapılmış olup Elhamra Sarayı ile birlikte bölgedeki en önemli mimari yapılar arasında yer alıyor.

Mezquita - Cathedral De Cordoba


Mezquita - Cathedral De Cordoba

Mezquita - Cathedral De Cordoba

Mezquita - Cathedral De Cordoba

Mezquita - Cathedral De Cordoba

Mezquita - Cathedral De Cordoba'dan bir Detay

Mezquita - Cathedral De Cordoba
Cordoba'da Kurtuba Camisinin etrafı Yahudi Mahallesi (Juderia) olarak geçiyor, bu bölgeyi gezerken duvarları çiçeklerle süslenmiş daracık bir sokak Calle de Las Flores (Çiçek Sokak) olarak biliniyor. Gözünüze çarparsa görülebilir.

Calle de Las Flores (Çiçek Sokak)

Cordoba doğumlu ünlü tıp adamı Musa İbn Meymun'un heykelini de önünde biriken ve heykele dokunarak fotoğraf çektiren turist kalabalığından fark edebilirsiniz. Musa İbn Meymun'un heykeline dokunmakla şifa bulunacağına inanılıyor.

Cordoba'da önemli çalışmalar gerçekleştirmiş bir diğer tıp adamı da, yaşadığı dönemde göz hastalıkları konusunda uzmanlaşmış özellikle gerçekleştirdiği katarakt ameliyatları ile tıp tarihine adını yazdıran Mohamed al-Gafequi. Muhamed al-Gafequi'nin büstü ile de Cordoba'da eski şehirde gezerken karşılaşıyorsunuz.

Musa İbn Meymun Heykeli
Mohamed al-Gafequi Büstü

Eski şehrin çevresi Roma döneminde inşa edilmiş bir duvar ile çevrilmiş olup, 13 şehir kapısından günümüze sadece Puerta de Almodavar, Puerta de Sevilla ve Puerta del Puente olmak üzere 3 tanesi ulaşabilmiştir.

Hemen yanı başında, şehrin koruyucu azizi San Rafael'e adanmış 18.yy rococo tarzı anıt ile Puerta del Puente, Guadalquivir nehri üzerindeki tarihi Roma Köprüsü'ne (Puente Romano'ya) açılmaktadır.

San Rafael Anıtı
Puerta del Puente
 
Puente Romano'dan Cordoba Eski Şehir Manzarası 

Yahudi Mahallesi'ndan (Juderia'dan) biraz uzaklaşıp Calle Lucano ve devamında Calle Lineros boyunca devam edildiğinde ise "Bodegas Campos Restaurant" yerinde bir tercih olabilir.


Calle Lineros

Bodegas Campos













 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder