17 Temmuz 2014 Perşembe

İspanya VI (Endülüs - Ronda)

Ernest Hemingway'in ünlü "Çanlar Kimin İçin Çalıyor" romanının geçtiği Ronda şehri'ni Sevilla'dan günü birlik bir seyahat ile gezme fırsatımız olmuştu. Ronda hakikaten İspanya'nın Endülüs bölgesinin en etkileyici şehirlerinden birisi.

Sadece Heminway değil; aktör Orson Welles, şair Rainer Maria Rilke, yazar George Eliot da zamanında Ronda'ya gerçekleştirdikleri seyahatlerden oldukça etkilenmiş ve eserlerinde bu küçük şehirden ilham almış önemli isimlerden bazıları.

Şehir deniz seviyesinden 750 m yükseklikte oldukça derin "El Tajo" kanyonunun kıyısındaki dik kayalıkların üzerine inşa edilmiş olması ile daha ilk bakışta ürpetici bir siluet ile karşılıyor kendisini ziyarete gelenleri. Kanyonun dibinde akan nehir Endülüs bölgesinde diğer şehirlerden de tanıdığımız Guadalevir nehri.

"El Tajo" kanyonu üzerine inşa edilmiş, şehrin iki yakasını birbirine bağlayan farklı bir mimari tarza sahip "Puento Nuevo" (Yeni Köprü) şehrin simgesi durumunda. 1793 yılında yapımı tamamlanmış olan köprünün en aşağıdan en yukarıya yüksekliği 100 m. Nehrin üzerinde diğer tarafta ise, "Puento Nuevo"nun yapımı tamamlanıncaya kadar kullanılmış, şuanda kullanılmayan "Puento Vieja" (Eski Köprü) yer alıyor.


El Tajo Kanyonu üzerinde
"Puento Nuevo" 



"Puento Vieja" (Eski Köprü)

"Plaza De Toros" İspanya'daki en eski boğa güreşi alanlarından birisi. Hemen önünde Matador Cayetano Ordóñez'in heykeli yer alıyor. "Ordóñez" ve "Romero" aileleri Ronda'nın matadorluk konusunda nam salmış iki ailesi oluyor. Cayetano Ordóñez (1904-1964), "Ordonez" ailesinin Matadorlukta nam salmış ilk üyesi.


Plaza De Toros

Cayetano Ordonez Heykeli

Ronda'da eski şehri gezerken diğer görülecek yerler:

Saint Mary's Church: 15.yy'da cami olarak inşa edilen yapı daha sonrasında Sicilya ve Arakon kralı II.Ferdinand tarafından kiliseye dönüştürülmüştür.

Saint Mary's Church


St. Sebastian Minaresi
St. Sebastian's Minaret: Arap mimarisinin tipik bir örneği olan St. Sebastian Minaresi, bölgede islam dininin sembolü olarak kabul edilebilir. Minare bir dönem, şimdi yıkılmış bulunan, St. Sebastian Kilisesinin çan kulesi olarak da kullanılmış.




Palace of the Marquis of Salvatierra: Dış cephesinde pencerenin eşiğini taşıyan kadın ve erkek figürleri ile dikkatinizi çekecektir. Dilini çıkartarak şakalaşan bir erkek figürü ve çıplak vücudunu elleri ile örten bir kadın figürü.

Palace of the Marquis of Salvatierra

City Hall: Duchess of Parcent Meydanında yer alan Belediye Binası, 1734 tarihli bir bina.

City Hall

Plaza Del Scorro: Meydanında Hercules Çeşmesi (Fuente de Hércules) ile çeşitli kafe/restoranların bulunduğu, Espinel Caddesi (Carrera Espinel - La Bola) üzerinde yer alan bir meydan.

Plaza Del Scorro - Fuente de Hercules

Hemingway "Çanlar Kimin İçin Çalıyor" kitabının adını İngiliz şair John Donne'nin bir kathedralde başrahip olduğu dönemde gerçekleştirdiği vaazlarından birinden ilham alarak belirlemiş.

O zaman John Donne'nin Ronda ile bütünleşmiş sözlerine de yer vererek yazımızı tamamlayalım....



Ada değildir insan, bütün hiç değildir bir başına
 Anakaranın bir parçasıdır, bir damladır okyanusta
 Bir toprak tanesini alıp götürse deniz, küçülür Avrupa
 Sanki yiten bir burunmuş, dostlarının ya da  senin bir yurtluğunmuş gibi
 Ölünce bir insan eksilirim ben, çünkü insanoğlunun bir parçasıyım
 İşte bundandır ki sorup durma çanların kimin için çaldığını
 Senin için çalıyor.”
                                         John Donne





Ronda ile ilgili daha detaylı bilgi için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder