29 Nisan 2014 Salı

Kıymalı Poğaça

Seyahatler sırasında gerektiğinde Deniz'in yemeği hazır olsun diye... Kıymalı poğaça Annenin yanından hiç eksik olmaz.

Malzemeler

- 3 su bardağı kadar tam buğday unu
- Yarım paket kuru maya
- Yarım su bardağı sızma zeytinyağı
- Yarım su bardağı soğuk süt
- 3 veya 4 çorba kaşığı su
- Yarım çay kaşığı kadar tuz

İç malzemesi için:
- 200 gram kıyma
- Orta boy bir soğan
- Biraz tuz ve karabiber
- Biraz sızma zeytinyağı

Üzerine sürmek için:
- Bir yumurtanın sarısı

(Yumurtanın akı hamur malzemelerinin arasına dahil edilebilir. Ancak hamur malzemelerinin arasına dahil etmeyi unuttuysanız, kıymalı iç malzemenin hazırlanması sonrasında en son iç malzemeye de dahil edebilirsiniz.)

Öncelikle kuru mayayı, 2 çay kaşığı kadar ılık su ile yumuşatıyoruz.
Yumuşattığımız kuru mayayı, bir kaba boşalttığımız un ile iyice karıştırıyoruz. Karışıma biraz tuz da ekliyoruz.
Sonra içine zeytinyağı, süt ve 3-4 çorba kaşığı suyu ekliyoruz.
Elimize yapışmayan bir hamur oluncaya kadar yoğuruyoruz. Gerekli ise bu aşamada az az un eklenebilir, hamurun tam kıvamında olması için.
Her zaman söylendiği gibi kulak memesi kıvamında, ele yapışmayan bir hamur olmalı.

Sonra hamuru, ağzı kapalı şekilde oda sıcaklığında bekletiyoruz. Anne, henüz hiç ısınmamış durumdaki fırının içinde bekletiyor. Böylece biraz ılık bir ortam yaratıyor olabilir hamurun mayalanması aşamasında.

Mayalanan hamurdan isteğe bağlı büyüklükte minik parçalar kopartıyoruz.
Hamurdan koparttığımız parçalara, önce yuvarlak şekil verip, ortasına iç malzemeden koyabilmemiz için avucumuzun içinde yassı hale getiriyoruz.    
İç malzemesini ortasına koyup, bir kenarı diğer kenarın üzerine kapatıyoruz.

Tüm poğaçaları bu şekilde hazırlayıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dizdikten sonra, üzerlerine yumurta sarısını sürüyoruz.

Önemli Not: Poğaçalara yumurta sarısını sürmeden önce, bir kez daha mayalanması için tepside 15-20 dakika bekletebiliriz.

Yumurta sarısını da üzerlerine sürdükten sonra 175 derecelik fırında pişiriyoruz.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder