21 Mayıs 2014 Çarşamba

Beyrut'ta "Kababji" ve "Barbar"

Lübnan seyahatimizi de Deniz henüz hayatımıza katılmadan önce gerçekleştirmiştik.
Lübnan yani Lebanon beyaz şehir demekmiş. Doruklarından yaz kış kar eksik olmayan Lebanon dağları adını vermiş Lübnan'a.

Yıllarca iç savaştan zarar görmüş bir ülke Lübnan. Başkent Beyrut'ta souk dedikleri eski çarşı tamamen hasar görmüş, baştan aşağıya yeni baştan yapılmış.

Kabab, tabule, fattuş, humus, zahter, tahin, labneh, kebbeh, kafta, lahme ba'ajine, mouhamara Lübnan Mutfağı deyince ilk aklımıza gelen kelimeler oluyor.

Kabab: Bildiğimiz kebap, tabii ki bir çok farklı türü bulunuyor.
Tabule: Büyük büyük doğranmış bir salata, içinde kıtır kıtır kraker benzeri bir yiyecek oluyor
Fattuş: Bulgurlu maydanoz salatası şeklinde anlatabiliriz
Humus: Humusun her türlüsünü Lübnan'da tadabilirsiniz. Pastırmalı humus, kavurmalı humus vb.
Zahter: Lübnan mutfağında sıklıkla kullanılan bir baharat. Ekşili bir tadı var.
Tahin: Lübnan mutfağının nohut ile birlikte vazgeçilmezi. Tahin'i çok sık kullanıyorlar. Örneğin dürümlerde lavaş ekmeğin üzerine çok ince tahin de sürüyorlar ki, çok yakışıyor.
Labneh: Lübnan'da yoğurt' Labneh diyorlar. Ancak Labneh dedikleri yoğurtları süzme yoğurt kıvamında bir yoğurt. Lavaş ekmeğin içine krema gibi sürülüyor. Üzerine zeytinyağı ve zahter baharatı serpildikten sonra dürüm gibi sarılıyor. Çok hafif bir atıştırmalık çıkıyor ortaya.
Kebbeh: İçli köfte diyebiliriz. Aynı şekilde içi soğanlı, kıymalı bir harç ile doldurulmuş bulgurdan yapılan bir köfte.
Kafta: Köfte
Lahme ba'ajine: Lahmacun. Ancak biraz farklı. Çok daha ince bir hamuru oluyor Lübnan'da Lahme ba'ajine'in. Ve bütün halinde değil, dilimlenmiş şekilde getiriliyor.
Mouhamara: Biber, ceviz ve çeşitli baharatlardan hazırlanan bir meze

Lübnan Mutfağı, damak tadı olarak ülkemizde Antakya yöresi ve Gaziantep yöresi mutfaklarını anımsatıyor.

Yeme içme için Beyrut'ta "Kababji" ve "Barbar" çok güzel seçenekler.

"Kababji" zaten bir restoran zinciri, biz Hamra caddesi üzerinde olanına gitmiştik ancak şehrin başka bölgelerinde de şubeleri var. Lübnan mutfağı ile ilgili her türlü yemeğin bulunabileceği bir restoran.


- Kababji'de Lahme ba'ajine

 
 
 - Kababji'de soldan sağa tabule, mouhamara ve fattuş. Arka tarafta ise humus.


- Kababji'de Kabab

 


"Barbar" ise bir fast food zinciri. Yine Hamra caddesi üzerinde olanına gitmiştik. "Shawarma" döner kebap anlamına geliyor. Hem et hem de tavuk shawarma bulunuyor "Barbar"da. Döner dürüm yaptırdığınızda, et dürümü tahinli bir sos ile hazırlıyorlar. Tarif edilemez lezzette bir dürüm olduğunu söyleyebiliriz. Paket yaptırma seçeneği dışında, içeride oturacak mekanları da bulunuyor ve dürüm dışında porsiyon yemek siparişi de verilebiliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder